נושא העבודה: השפעת עליית תוחלת החיים על החיסכון הפנסיוני
במהלך העשורים האחרונים חלו שינויים רבים במדיניות הפנסיונית שבה המדינה נוקטת. לאור העלייה בתוחלת החיים בעולם במערבי ובישראל בפרט עולה השאלה על עתידנו הפנסיוני ועל עתיד ילדנו, יחד עם זאת כבר היום אנו עדים למצב אוכלוסיית הגיל השלישי אשר מרביתה עומדת מתחת לקו העוני, ואוזלת היד של המדינה מעלה כושיות רבות בנושא זה.
רפורמות במהלך השנים-
רפורמות רבות יושמו במהלך השנים בנושא הפנסיה חלו שינויים מהותיים בתפיסה פנסיות של מדינת ישראל אך מנגד לא נבחנו ההשלכות של רפורמות אלו על האוכלוסייה החלשה ובעלת שיעור הכנסות נמוך. השינויים הדמוגרפים כתוצאה מתוחלת החיים השפיעה רבות על מערכת הפנסיה בעולם ובישראל, הירידה בשיעור התמותה של הילודה הגדיל את האוכלוסייה הקיימת ויחד עם זאת עליה בשיעור תוחלת החיים הביאה גם היא להתמודדות חדשה בנושא הפנסיוני.
לישראל יש יתרון דמוגרפי על פני מדינות אחרות, משום שהיא מדינה בעלת אוכלוסייה צעירה יחסית. ביחס למדינות מערביות ישראל היא בעלת אחוז השתתפות נמוך בשיעור העבודה בגילאים הצעירים יחסית, אשר משפיעים על החיסכון הפנסיוני הלאומי, אך הדבר אינו מבטא הגילאים הבוגרים שם אחוז השתתפות העובדים הוא גבוהה ביחס למדינות המערביות. המטרה המידית והראשונית של הרפורמות בעולם הייתה להשיב למערכות הפנסיה את איתנותן הפיננסית ע"י שיתוף כלל אזרחי המדינה במעגל העבודה והנהגת רפורמות לצורך כך.
תוכן עניינים:
מבוא
רקע
חיסכון פנסיוני במדינות בעולם
עליית תוחלת החיים והשפעתה על הפנסיה
רפורמות פנסיוניות בישראל
תכנון הפנסיה בגילאים שונים
המלצות והתאמות
סיכום ומסקנות
ביבליוגרפיה
נספחים