נושא העבודה: שכר מינימום בשוק תחרותי
רעיון שכר מינימום מתייחס למינימום מסוים של שכר, שמתחתיו אסור לשלם לעובד על פי חוק. בהגדרת שכר המינימום טוענת לוי (2006, עמ' 3) כי: "המטרה החברתית של הנהגת שכר מינימום היא להגן על העובדים בשכר נמוך מפני ניצול ופגיעה מצד מעסיקיהם ולהבטיח שהם ובני משפחתם יוכלו לקיים רמת חיים נאותה. המטרה הכלכלית של הנהגת שכר מינימום היא לעודד עובדים להצטרף לשוק העבודה כך שיתרמו לצמיחת המשק". לטענתו של Brosnan (2011), שכר המינימום משחק כיום תפקידים רבים ושונים במדינות שונות. מדובר בתפקידים לעומתיים זה לזה, כש- Brosnan טוען כי קיימים לפחות שישה כאלה: (1) צמצום העוני, (2) תמיכה בשוויון, (3) המרצת התפתחות כלכלית, (4) סיוע ליצירה והבניה של מערכת סוציאלית, (6) מאבק באינפלציה.
לא די בקיומו של חוק שכר המינימום בישראל, שכן השפעתו של זה על העוני, על אי השוויון ועל התעסוקה, תלוי במידת הציות לחוק בארץ, ובעניין זה, שיעור הציות לחוק בארץ נמוך מאוד. יתר על כן, למרות החוק, קבוצת העובדים החלשה ביותר בארץ, המוערכת ב-10-15 אחוזים מאוכלוסית השכירים ואף למעלה מכך אם כוללים בהם גם חלק נכבד מהעובדים הזרים, אינה זוכה לקבל את השכר המינימלי לשעת עבודה המגיע לה מתוקף חוק (הועדה הציבורית לבחינת שכר מינימום, 2000). יתר על כן, שכר המינימום אינו רק חישוב כלכלי או חברתי, אלא מושתת במידה רבה גם על תרבות מדינתית ועל הבדלי תרבות בין התרבות האורבנית לבין התרבות הכפרית – מה שעשוי להצביע על שינויים בגובה שכר המינימום במדינות שונות, בהתאם להכנסה המינימלית הנדרשת לאוכלוסייה בכל אזור במדינה ובין מדינות שהן עדיין בעלות אופי כפרי, לבין מדינות המאופיינות כעירוניות (Sakamoto, Woo, Takei & Murase, 2011). המשמעות של הבדלים אלה נוגעת למודלים שונים המוצעים לשם קביעת גובה שכר המינימום בסביבה נתונה ולגבי השאלה, האם שכר המיניימום יהיה אחיד או דיפרנציאלי, בהתאם למפתחות שונים.
לנוכח האמור תהיה השאלה העומדת במרכז עבודה זו:
האם שכר המינימום אמנם מגן על העובדים מפני ניצול, תורם לצמצום העוני ומסייע לשוויון החברתי, או שלחלופין, דווקא החוק המחייב תשלום שכר מינימום גורם לאבטלה, להעברת הייצור למדינות אחרות וסופו של דבר גם לפגיעה בעובדים ובכלכלת המדינה?
תוכן:
מבוא
שכר מינימום
ההיבט החברתי ושיפור ברווחת הפרט
ההיבט הכלכלי מנקודת מבטם של המעסיקים
השלכות שכר המינימום על המעסיקים – האלטרנטיבות השונות
ההשפעה על החלפת המקומיים במהגרי עבודה
העברת הייצור למדינות אחרות
היבטים השוואתיים ומודלים
מודלים לשכר מינימום
מסקנות וסיכום
ביבליוגרפיה