סמינריון במסגרת החוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה
תקציר:
הרומן המפורסם של אוסקר ויילד מגולל את סיפורו של דוריאן, צעיר יפה תואר החווה חרדה תהומית מפני הזיקנה ואובדן יופיו החיצוני ובוחר למכור את נשמתו תמורת נעורים ויופי נצחיים – בחירה המלווה בהשלכות הרסניות. הכמיהה לנעורי נצח ושימור היופי החיצוני אינה נושא העולה רק ברומן המדובר ומהווה אלמנט מרכזי ביצירות תרבותיות רבות שנכתבו לאורך המאות. ביצירות אלה, הנעורים מופיעים כאלגוריה ליופי, טוהר, תום ורומנטיקה וממותגים כערובה לאושר והצלחה, בעוד הזקנה הופכת לאיום מתמיד הגורר בעקבותיו אובדן של אותו יופי תמים וקסום, אובדן המלווה במכלול משמעויות והשלכות בכל תחומי החיים.
אולם, אימת הזקנה והשאיפה לשימור הנעורים אינה מוגבלת לספרות ויצירות תרבותיות. זוהי מנת חלקם של כל האינדיבידואלים החיים כיום בתרבות המערבית המודרנית. בעידן שלנו, הזיקנה מקושרת למכלול משמעויות שליליות כגון אובדן עצמאות, חולשה, נכות ועוד, אולם אחד הקישורים המאיימים ביותר הינם בין הזיקנה לבין השפעתה על המראה החיצוני הצעיר, או נכון יותר – על אובדנו. אנו חיים בתקופה שבה הנעורים ומראה צעיר מקושרים ישירות ליופי ואסטתיקה, הצלחה, תום ופריחה ומהווים אפיק גישה לאינספור הזדמנויות במגוון מישורים – חברתיים, זוגיים, תעסוקתיים, אישיותיים ועוד. הזיקנה לעומת זאת, שזורה במשמעויות שליליות של אובדן כל אותן פריווילגיות הנעורים וההזדמנויות המתלוות אליהם. כיום, העלאת המראה הצעיר ונטול פגמי הגיל על נס שגורים בתודעתנו. כולנו, במידה זו או אחרת, דרך אמצעי זה או אחר, נחשפנו למסר התרבותי הגורס כי הנעורים והמראה הצעיר הינם האידיאל שיש לשאוף אליו, וכי רק באמצעות השגתם ושימורם ניתן להגיע לכל אותן אפשרויות מגוונות שהעולם והחברה מציעים. גופות צעירים וחטובים מתנוססים על כל שלטי החוצות, פניהם המאושרות של צעירים נטולי קמטים או שיער לבן מחייכות אלינו מהפרסומות ותעשיית הקולנוע ההוליוודי משגרת אלינו סרט אחר סרט, פריים אחר פריים את דמותם של צעירים וצעירות מסותתים, חטובים, רעננים ואנרגטיים. אנו למדים כי אמנם הזקנה היא מנת חלקם של כולנו, אם רק נחיה מספיק זמן, אך ניתן, רצוי וצריך להילחם בה ובסימניה. מוצרים קוסמטיים מגוונים פונים אלינו ממדפי חנויות התמרוקים השונות בהבטחות לעצור את הזמן, להחזיר את הגלגל לאחור ולשמר את המראה הצעיר והיפה שלנו עוד ועוד. רק עוד תכשיר, עוד טיפול, עוד ניתוח ונישאר צעירים ומאושרים לנצח.
עם זאת, על אף שהזיקנה היא מנת חלקם של כולנו, והמסרים המאיימים המגנים את הזיקנה ותסמיניה החיצוניים פונים לכאורה לשני המינים, אין המציאות החברתית בהקשר להזדקנות זהה עבור שני המינים. כיום, בחברה המערבית המודרנית, קהל היעד המרכזי והעיקרי של המסרים החברתיים בדבר הדרישה להילחם בגיל וסימניו הינו ללא ספק המין הנשי. מאז ומתמיד הנשים נחשבו למין היפה, שחלק ניכר מהוויתו והגדרתו העצמית נשען על חיצוניות אטרקטיבית הפותחת צוהר למגוון הזדמנויות ואפשרויות. בהתאמה, הן גם המין המאוים יותר מאובדן אותה חיצוניות מינית המתרחש בתהליך ההזדקנות ומהשלכותיו השונות של אובדן זה.
אף לא אחד מפניהם של של אותן צעירות המחייכות מהפרסומות, אף לא אחת מההבטחות המתנוססות על גבי תכשירי הקוסמטיקה או הטיפולים היקרים המוצעים לנשים, אף לא מאמר אחד או כתבה אחת המתארת דרך נוספת לחיטוב, הצערת העור או טשטוש הקמטים, לא חושפים את המחיר הנפשי והפיזי הכואב ואת הוויתורים שיש לעשות על מנת לשמר את אותו מראה חיצוני צעיר ולהאבק בסימני הזקנה הבלתי נמנעים. ההבטחה לכך שבאמצעות המראה הצעיר יושגו גם אושר, סיפוק, הצלחה וגישה למשאבים חברתיים הינה מבחינה רבה מצג שווא המסווה את המשמעויות הכבדות המתלוות לה. מבחינה זו, היה הרומן של אוסקר ויילד פורץ דרך שכן היה בין הבודדים שגם אם באופן מטאפורי ודמיוני הצליחו לשקף ולהציג את המחיר הכבד המגולם במרדף אחר נעורי נצח.
בעבודה זו ברצוני לחשוף עד כמה המציאות החברתית בהקשר של ההזדקנות הינה ממוגדרת ובלתי שוויונית ואת מערך הציפיות הנוקשה המכוון כלפי הנשים תוך התייחסות להנחות התרבויות, נורמות ודרישות חברתיות בהקשר זה.
בנוסף, ארצה להסיר את הלוט מעל הרובד המוסווה, אשר אינו זוכה לתיאור ואף לא להתייחסות במסרים התרבותיים הענפים המעודדים מלחמה בזקנה ההמופנים אלינו מכל עבר ולהציג את המחיר הכבד והטראומתי מבחינה פיזית ומנטאלית אותו נאלצות הנשים לשלם כחלק ממלחמה זו.
ראשית, אבקש לאתר את הזקנה כקטגוריה חברתית ואת ההנחות התרבויות והדימויים הסטריאוטיפיים אודותיה. לאחר מכן, אבקש לטעון כי המציאות החברתית בהקשר לזקנה אינה אחידה עבור שני המינים ולבחון את הפערים הקיימים ביחס החברתי בתרבות המערבית המודרנית אל תופעת הזקנה של נשים וגברים ואת הציפיות השונות הקיימות משני המינים בהקשר זה. לבסוף, אבקש להתמקד במערך הציפיות החברתיות והתרבויות המופנה כלפי נשים, לבחון את השלכותיו ולהציג כיצד דווקא המלחמה בזקנה ולא הזקנה עצמה עלולה להוות מקור לסבל, כאב ואבדן.
בעבודה זו אתמקד בזקנה כתופעה חברתית מודרת ושלילית ובאידיאל הנעורים וההופעה החיצונית הצעירה שהועלה על נס במאות 20-21 בסיוע עידן היופי ותרבות האנטי-אייג'ינג. לצורך בחינת נושא זה, אסתייע בניתוח תוכן של הסרט "המוות יאה לה" תוך התמקדות בשאלה איזו מציאות חברתית מגדרית ואילו השלכות של אותה מציאות חושף הסרט כטקסט תרבותי בהקשר לזיקנה?
תרומתה של עבודה זו לשדה המחקרי אודות הזקנה הינה בכך שהיא שופכת אור על אספקטים בחקר הזקנה שעודם שרויים באפלה וטרם זכו להתייחסות ענפה מבחינה מחקרית ואקדמית. מחקרים ומאמרים רבים משקפים ומתארים בפירוט את הסטריאוטיפים והדימויים המקושרים לזקנה וכן את השאיפה לנעורים כערובה להצלחה, אושר וגישה לאפשרויות חברתיות. אולם רק לאחרונה החלו להופיע מאמרים במתמקדים במציאות החברתית ובחווית הזקנה הבלתי שוויוניות עבור גברים ונשים ועוד פחות במחיר הנסתר אך הנוכח מאוד של המלחמה בזקנה והשאיפה לשימור הנעורים לנצח. בנוסף, עבודה זו מסייעת להתיק את הקישור התרבותי השגור בין הרדיפה אחר הנעורים להצלחה, השגת הזדמנויות ואושר וקושרת מרדף זה למושגים אחרים שגורים ונדונים פחות הן בתרבות והן בספרות המחקרית כגון כאב, סבל ואובדן העצמי.
הסרט, בתור טקסט תרבותי, מצליח לייצר מהלך כפול ומרתק בעיני – מצד אחד הוא מייצג ומשקף את הנורמות, התפיסות והערכים החברתיים אודות הנעורים והזקנה כפי שהם באים לידי ביטוי בתרבות המערבית המודרנית כיום, אך מנגד הוא קורא עליהם תיגר וחושף מציאות חברתית אחרת, שמתקיימת במקביל, סמויה אך נוכחת ובעלת משמעויות והשלכות משלה.
על מנת לדון בנושאים שלעיל אסתייע בתיאוריות ובמחקרים שונים העוסקים בנושאים הללו. תחילה אבקש להציג את תופעת הזקנה ואת הסטריאוטיפים הרווחים בחברה אודותיה. לאחר מכן אבחן את הפערים ביחס החברתי אל גברים ונשים מזדקנים ואת הציפיות והמסרים החברתיים השונים המופנים אל שני המינים. לבסוף, אתמקד במסרים המופנים כלפי הנשים ואבחן את החוויה הנשית והמחירים הנפשיים, הגופניים והמנטאליים שהנשים משלמות.
סקירה תיאורטית
בניגוד לתרבויות אחרות, בעיקר לא מתועשות אשר בהן לזקנה יש סטאטוס של כבוד ויוקרה ואשר בהן אנשים מבוגרים נתפסים כבעלי ידע, ניסיון וערך, בתרבות המערבית המודרנית, ובייחוד בארה"ב לזקנה ולזקנים יש סטאטוס חברתי
תוכן העניינים
מבוא
סקירה תיאורטית
מתודולוגיה
ממצאים
דיון
ביביליוגרפיה