סמינריון בנושא מקומם ותפקידיהם של הצופים במעשי בריונות בבתי הספר
בריונות היא ניצול שיטתי, לרעה, של יחסי כוחות לא מאוזנים, שבמסגרתה מתבצעת התנהגות אגרסיבית מכוונת כנגד קורבן שמתקשה להתגונן, על ידי יחיד או קבוצה, באופן חוזר ונשנה ולאורך זמן נגד (לוק, זכריה, וברג, 2015).
אולם, אם בעבר תופעת הבריונות נתפסה כאירועים שמתרחשים בין שני גורמים בלבד – הבריון אשר מתקיף ומקרבן מצד אחד, והקורבן אשר חווה את ההתעללות מצד שני, הרי שבעשורים האחרונים חוקרים רבים מתייחסים לגורם משמעותי נוסף ששייך לדינאמיקה הזו – אותם האינדיבידואלים שלא מוגדרים כאף אחד משני הגורמים האלו (הבריון או הקורבן), אך עדיין נוכחים במעשה או מעשי הבריונות (Tsang, Hui & Law, 2011).
אינדיבידואלים אלו נקראים "צופים", ולמרות ששם זה רומז על פאסיביות, למעשה, ישנם סוגים שונים של צופים – ישנם צופים ניטראליים, ישנם צופים שתומכים בבריון וישנם צופים שמגנים על הקורבן. ההחלטה של צופים האם להישאר פאסיביים או לפעול, ולטובת מי לפעול בסיטואציות של צפייה במעשי בריונות, הפכה להיות אחת הנושאים הנחקרים בתחום הבריונות בקרב ילדים ובני נוער (Pusan & Cho, 2012).
בעבודה הנוכחית תוצג סקירת ספרות, אשר תתחיל בהתייחסות לבריונות באופן כללי: הגדרות התופעה, דפוסים ידועים שלה ותוצאותיה הפוטנציאליות.
בהמשך, תערך סקירה של כל הגורמים המשתתפים במעגל הבריונות, כולל הבריון, הקורבן (כולל סוג מסוים של קורבן אשר נקרא קורבן-בריון), וכמובן, הצופים במעשי הבריונות. לאחר מכן, יוצג בהרחבה מידע מן הספרות המקצועית באשר לסוגים השונים של הצופים – כולל אלו הניטרליים ואלו שבוחרים לקחת את אחד משני הצדדים (של הבריון או של הקורבן). לסיום, תיערך סקירה של מגוון דרכים שבהן ניתן להשתמש בידע הקיים לגבי מקומם ותפקידיהם של עדים בצמצום תופעת הבריונות.
תוכן עניינים
2.2 המשתתפים בבריונות – מאפייניהם ותרומתם למעשה. 6
2.3 הצופה מהצד – הצופים במעשי בריונות בבתי הספר. 10
2.3.3 צופים המגנים על הקורבן 14
2.4 תפקיד הצופים במניעת הבריונות.. 17
2.4.1 עמדות הצופים כלפי מניעת אלימות ובריונות.. 17
2.4.2 גישור על הפער בין רצון לסייע לנטייה להישאר ניטראליים.. 20