תקציר/ומבוא:
סמינריון ייצוג עולים מברה"מ לשעבר בקולנוע הישראלי
העליה ההמונית לישראל ממדינות ברה"מ לשעבר, אשר החלה בסוף שנות ה 80, הינה נקודת מפתח בתרבות הישראלית. תרבות זו, אשר בנויה גם כך מעירוב של עולים רבים ממדינות שונות, נאלצה להתמודד עם עולים אלו בכל מישור אפשרי – כלכלי, חברתי, אידאולוגי ועוד.
ביטוי עליה זו בא גם כן לידי ביטוי בקולנוע, ובתהפוכות אשר הוא עבר בייצוג עולים ממדינות אלו ואחרות.
ייצוגם של עולים חדשים בקולנוע אינו נושא חדש לתרבות הקולנוע הישראלית. מן הסרטים המוכרים לנו ביותר כמעט כל אדם יצביע על מספר "סרטי בורקס", אשר עסקו באופן מסויים ביחס בבין העדות, אשר באותה התקופה התבטא בעיקר ביחס בין אשכנזים למזרחים, אך כלל בתוכו אף התייחסות למגזרים שונים אחרים, כמו בסרט הקלאסי "אלכס חולה אהבה" של בועז דוידסון. בסרט זה, אשר הינו מייצג אסכולה קולנועית ישראלית שלמה, העולה החדש מוצג באופן רדוד והומוריסטי, כאשר ישנו דגש על היבטים שוני בשפה ("בחורות ערומים זה כולירה"), המבטא הבוטה, מילים גסות ברוסית ועוד.
בעבודתי אבחן לעומק את ההתייחסות לעולים חדשים מברה"מ לשעבר. במהלך השנים אפשר לראות את השינוי בייצוג קבוצות אתניות שונות בקולנוע, כאשר הדגש הופך להיות אישי יותר. ישנו מיקוד בקונפליקטים של הגיבור העולה לעומת הבנאליות בהם מוצגים העולים בסרטים הישנים יותר.
כיום ישנו דגש על רב תרבותיות כאשר כל קבוצה אתנית מציגה בגאווה את הראיה האינדבדואליסטית, הגורסת כי יש לשמור על המסורת גם במדינה החדשה, לעומת הרצון העז להגמוניה המוצג בסרטים הישנים יותר.
אני אתמקד בשינוי אותו עבר הייצוג הקולנועי של העולים בעשורים האחרונים. בתחילת שנות ה 90 העולים החדשים בסרטים הוצגו כלא מקובלים, שונים, ובאופן כללי כ"לא בסדר" אם הם לא מצליחים להיות ישראלים "צברים". הם מוצגים ברמה נמוכה יותר, אלא אם כן מצליחים להשתלב. ראיה זו, כאמור, החלה להשתנות לאורך השנים, אך עדיין קיימת.
סמינריון בתקשורת
סמינריון בקולנוע
ייצוג תקשורתי
מבוא
- מורכבות התרבות הישראלית
11.. העליה מברה"מ לשעבר
1.2. סטראוטיפ, גזענות, והראיה העדתית בישראל
- ייצוג אתני בקולנוע הישראלי
2.1. קולנוע רב תרבותי
2.2. ייצוג מול הבניית מציאות
2.2. ייצוג העולים בקולנוע הישראלי המודרני
- ניתוח הסרטים
3.1. "קפה עם לימון", ליאוניד גורביץ', (1993)
3.2. "קלרה הקדושה", פולמן ארי, סיוון אורי, (995
3.3. "החברים של יאנה", אריק קפלון, (1999)
3.4. "סיפור חצי רוסי", איתן ענר, (2006)
סיכום ומסקנות
בביליוגרפיה